Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: «"ΌΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ" ΑΣ ΘΥΜΑΤΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ»

Παρέμβαση-Τοποθέτηση
της Χρυσάνθης (Θούλης) Σιδηροπούλου
εν΄όψει του 9ου Συνέδριου του ΠΑΣΟΚ
στην Συνεδρίαση της ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας,
5 Φεβρουαρίου 2013 στο Δημαρχείο της Βέροιας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΘΟΥΛΗ) ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
 «Το σχέδιο των πολιτικών θέσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει το μέγεθος της ιδεολογικής και πολιτικής κρίσης, που διέρχεται σήμερα το Κίνημα.
Ταυτόχρονα  σηματοδοτεί με τον πιο απόλυτο  τρόπο την προσπάθεια μετατροπής ενός μεγάλου λαϊκού και σοσιαλιστικού  κινήματος σε ένα μικρό, απρόσωπο και συστημικό κεντρώο κόμμα, ένα διαχειριστικό μόρφωμα, που δεν έχει στρατηγικό στόχο την αλλαγή της κοινωνίας αλλά τη διαχείριση μέρους της εξουσίας.


1. Η αναφορά  στην ιστορική προοδευτικότητα  του κέντρου στην Ελλάδα, με  την οποία γίνεται προσπάθεια  να δικαιολογηθεί η σημερινή Κεντροαριστερά είναι και ανιστόρητη και επικίνδυνη και αντίθετη με την ιστορική φυσιογνωμία και το πολιτικό περιεχόμενο της Δημοκρατικής Παράταξης.
 

Ανιστόρητη  γιατί με όρους του χθες και  ιδεολογήματα του σήμερα δεν απαντιέται το βασικό ερώτημα: Τί είναι το ΠΑΣΟΚ, ποιες κοινωνικές δυνάμεις εκφράζει, τί οραματίζεται;
 

Κόμματα, που  γενικά και αόριστα εκφράζουν  «κανονικούς ανθρώπους…», όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν  να υπάρξουν. Τα κόμματα υπάρχουν σαν εκφραστές συγκεκριμένων κοινωνικών συμφερόντων και συγκεκριμένων κοινωνικών δυνάμεων.
 

Η αντίθεση ανάμεσα  στην πρόοδο και τη συντήρηση είναι  υπαρκτή και αναγνωρίσιμη από  τις πολιτικές που επιλεγείς  να υλοποιείς.

2. Είναι εντυπωσιακός  πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να απαλειφθεί το σοσιαλιστικό μας πρόταγμα. Άρα να εξαφανιστεί ο στρατηγικός μας στόχος για την αλλαγή της κοινωνίας. 

Στο ΠΑΣΟΚ δεν βρεθήκαμε για να αναλύουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αλλά γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε, πως μπορούμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες σε αυτή τη χώρα, να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του λαού, να οδηγήσουμε την Πατρίδα και τον Λαό σε ένα καλύτερο αύριο σε ένα καλύτερο κόσμο.
 

3. Το ΠΑΣΟΚ  πραγματικά τα τελευταία 
χρόνια  βιώνει την κρίση της ύπαρξής του και την κοινωνική απαξίωση. Αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε ήταν ξαφνικό αποτέλεσμα.

Η καθοριστική  αιτία, η κυρίαρχη αιτία και ο  βασικός λόγος αυτής της 
κατάληξης  δεν είναι άλλος από τις  πολιτικές, που επιλέχθηκαν να ασκηθούν στα πλαίσια των μνημονίων.
Είναι δυνατόν, στον προσυνεδριακό διάλογο, να μη συζητήσουμε  αυτές τις επιλογές;

Είναι δυνατόν  ένα κόμμα, που από το 44% οδηγήθηκε  στο 12% και σήμερα καταγράφεται ακόμη  πιο χαμηλά στις μετρήσεις της  κοινής γνώμης να μην στέκεται στην αιτία της καθοδικής του πορείας;

Είναι δυνατόν  στο σχέδιο των Πολιτικών Θέσεων να αναφέρεται σαν πρώτη αναγκαιότητα δημοσιονομικής προϋπόθεσης η «…εκτέλεση του Προϋπολογισμού και του Μεσοπροθέσμου  Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής…», όταν αυτά τα μέτρα και αυτές οι πολιτικές τοποθέτησαν βίαια, κυνικά και ανιστόρητα το ΠΑΣΟΚ στη συντηρητική πλευρά του πολιτικού χάρτη;

Η προσπάθεια να ξεπεραστεί χωρίς συζήτηση, κριτική  και απόφαση η ταύτιση ενός προοδευτικού κινήματος με τις πιο  σκληρές πολιτικές λιτότητας  και μάλιστα στο διάλογο για το Συνέδριό του, είναι προσπάθεια υπεκφυγής από τις πραγματικές ευθύνες και τις αιτίες που οδήγησαν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΩ.
 
4. Καμία αναφορά  στην κυβερνητική ταύτιση του  ΠΑΣΟΚ με τη ΔΕΞΙΑ.
Όσο καταλυτική ήταν και για την Ελλάδα και για το ΠΑΣΟΚ ο εγκλωβισμός του στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών, τόσο καθοριστική θα αποδειχθεί η ενεργή συμμετοχή του σε μια συντηρητική κυβέρνηση.
Όσο το ΠΑΣΟΚ  θα ξεπουλά το προοδευτικό του  πρόσημο στο παζάρι κάποιων λίγων  θέσεων εξουσίας, τόσο θα μικραίνει, γιατί τόσο θα εντείνεται ο δυϊσμός του ανάμεσα στην προοδευτική του καταβολή και τη σημερινή του μετατροπή σε συμπλήρωμα του συστήματος. Ένα όμως συστημικό ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει το ανάχωμα της λαϊκής οργής και απαξίωσης.
Είπαμε και το ξαναλέμε, ότι ο απεγκλωβισμός μας από αυτή την Κυβέρνηση πρέπει να είναι προτεραιότητα και αποτελεί την προϋπόθεση αναγέννησης ενός προοδευτικού ΠΑΣΟΚ.
 
5. Ποτέ στο  παρελθόν οι πολιτικές θέσεις  του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού  Κινήματος, για Συνέδριο δεν θύμιζαν την διατριβή ενός νεόκοπου χρηματιστηριακού υπαλλήλου. Είναι δυνατόν στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ να αναφέρονται οι δόσεις που πρέπει να εκταμιευθούν, τα εργαλεία για το δημόσιο χρέος, το φορολογικό  dumping, ή η επίτευξη των στόχων στα δημόσια έσοδα, φορολογικά και ασφαλιστικά;
Ποιοί «εγκέφαλοι» μετέτρεψαν τις  υποτιθέμενες πολιτικές θέσεις σε αυτό το κατάντημα; Είναι ντροπή, την ίδια μάλιστα στιγμή, που η ενασχόληση με τις επιπτώσεις των πολιτικών αυτών στην κοινωνία, ξεπερνιούνται με γενικόλογες αναφορές στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη!
Πώς όμως στέκεται το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε μια κοινωνία που στενάζει, που  ματώνει , που φτωχαίνει, που ξενιτεύεται;
Πώς όμως στέκεται το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ανεργία; Πώς όμως στέκεται το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην οργή της νεολαίας για τα αποτελέσματα αυτών των  πολιτικών;
Ούτε κουβέντα… δεν γίνεται!
Από πότε για το ΠΑΣΟΚ οι ΜΚΟ  αποτελούν στοιχεία και παράγοντες κοινωνικής συνοχής;
Πού είναι οι αναφορές στους δημοκρατικούς  θεσμούς συμμετοχής, στην υπεράσπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που  σήμερα καταλύεται η ανεξαρτησία  της;
Τέλος για τους ανιστόρητους συγγραφείς αυτών των κειμένων, πού είναι  οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Ανεξαρτησία και την εξωτερική πολιτική, όταν τόσα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά γύρω μας;
 
6. Η τελευταία σελίδα αποτελεί  τη μοναδική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ  που θέλουμε!… Είναι προσβλητικό  και ανιστόρητο! Είναι θλιβερό!
Παρουσιάσαμε, σαν Αριστερή Πρωτοβουλία, ένα κείμενο πολιτικών θέσεων για το ΠΑΣΟΚ, που ξαναβρίσκει το προοδευτικό του πρόσημο, για το ΠΑΣΟΚ, που δεν ξεπουλά στο παζάρι του σήμερα τις αρχές του, για το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να εμπνεύσει.

Εκτιμούμε ότι το σχέδιο πρότασης για τον προσυνεδριακό διάλογο που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να αποτελέσει κείμενο διαλόγου σε κανένα πολιτικό κόμμα, πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ.
Εκφράζω και καταθέτω εδώ στην Ημαθία την πλήρη διαφωνία μας και  την αγανάκτηση κάθε οργανωμένου  μέλους που θέλει να πιστεύει, ότι  σε μια τόσο οριακή συγκυρία, σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι νομίζουν, ότι με γενικολογίες, αστειότητες και απολίτικους προσδιορισμούς θα αποφύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία και στο μέλλον αυτής της παράταξης.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Ναι, επιθυμώ, επίσης, με την σειρά  μου να είμαι απολύτως σαφής και  καθαρή. Δεν αποδέχομαι τη λογική της  ηττοπάθειας, δεν αποδέχομαι τις  αντιλήψεις που προκαταλαμβάνουν τις  εξελίξεις και μετατρέπουν το ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι των κεντροδεξιών επιλογών. Διαφωνώ.
Αντιμάχομαι πάντα την μετάλλαξη  του ΠΑΣΟΚ σε ένα μικρό συμπληρωματικό μόρφωμα του συστήματος της όποιας κυβερνητικής εξουσίας, χωρίς ορατό  κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, χωρίς καθοριστικές κοινωνικές αναφορές. Αγωνίζομαι για ένα ΠΑΣΟΚ, που είναι φορέας και δύναμη αλλαγής, προοδευτικών ρήξεων, προοδευτικών ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Πεποίθησή μου ακράδαντη είναι, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα  ενωμένο, ισχυρό και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από όλα τα στελέχη του. Και κανείς μα κανείς δεν μας περισσεύει.  Ιδιαίτερα εκείνοι που για δεκαετίες έδωσαν το είναι τους, έδωσαν  τη ζωή τους με συνέπεια και εντιμότητα στην κοινή μας προσπάθεια.

Μαζί με τους συντρόφους μου δηλώνω σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση ότι διεκδικώ ξανά το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Είμαστε αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ  του Νεοφιλελευθερισμού, της υποτέλειας, της εκχώρησης της Εθνικής Κυριαρχίας, της καταστροφής όλων των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του Λαού μας.

Αγωνίζομαι για την Ευρώπη των  Λαών κι όχι για την Γερμανοποιημένη, την Βαυαρική Ευρώπη… με ευρωπαϊκές ηγεσίες  κατώτερες των περιστάσεων, εγκλωβισμένες  στην αποθέωση της άτεγκτης λογιστικής διαχείρισης  της κρίσης.

Η αδιαμφισβήτητη στρατηγική επιλογή  για τη χώρα και τον ελληνικό λαό  είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.  Η ευρωπαϊκή επιλογή όμως για την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας, σημαίνει συνεχή και συστηματική προσπάθεια μέσα από συμμαχίες και αντιπαραθέσεις, μάχη διαρκή για μια διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία. Για μια ευρωπαϊκή πολιτική συνυφασμένη με την αλληλεγγύη και τις κοινές δεσμεύσεις των λαών της Ευρώπης στη κοινή μας πορεία.

Η Αλλαγή στην Ελλάδα περνά μέσα και από την Αλλαγή στην Ευρώπη.
   
Δηλώνω ενώπιον σας και σε κάθε κατεύθυνση ότι διαφωνούσα, διαφωνώ, μάχομαι και θα αντιμάχομαι την οποιαδήποτε αλλαγή του Συμβόλου και του Ονόματος του Πανελλήνιου  Σοσιαλιστικού Κινήματος. Γιατί  όπως γράφει κι ο Σεφέρης: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». 

Και σχετικά με τους μικρόνοες  εμπνευστές του ερωτηματολογίου, που ετέθη στον προσυνεδριακό  διάλογο…, ας θυμάται η ηγεσία του  ΠΑΣΟΚ και οι συμβουλάτορές της, ότι όποιος σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: