Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ EUROGROUP- ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ Η ΔΟΣΗ ΑΠΟ 7 ΈΩΣ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ



Παρούσα στο Eurogroup θα είναι η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο οποίο όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως για την β’ αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης. 
 Μάλιστα κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες αναφορικά με το ύψος της δόσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισεκ. ευρώ και 11 δισεκ. ευρώ.


Ο εν λόγω αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, ότι θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν. Όπως είπε στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο εξήγησε ότι θα υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους «που είναι φωτογραφία της στιγμής». Η ανάλυση όπως είπε, είναι προαπαιτούμενο και για τον ESM και για το ΔΝΤ. «Αν δεν ήταν δεν θα ασχολούμασταν καν με αυτό, δεν θα μιλούσαμε καν για αυτό, θα ήταν περιθωριακό ζήτημα», είπε.

«Το ΔΝΤ είναι ενθουσιώδες για το πρόγραμμα και τις πολιτικές του». Ωστόσο, «οι συζητήσεις συνεχίζονται για να υπάρξει μια ταυτόσημη ανάλυση για το χρέος». Αυτό θα συμβεί, εξήγησε από τώρα και ως την Πέμπτη.

«Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το ΔΝΤ θα προτείνει ένα πρόγραμμα με εκταμιεύσεις αργότερα».

«Δεν έχει καμία σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο με την ανάλυση των μακροοικονομικών της Ελλάδας. Όχι με το χρέος», σημείωσε με έμφαση.

«Σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους δεν αναμένω εκπλήξεις. Υπάρχουν αρκετοί στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Eurogroup, ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη”, σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: «το πως θα πάει το ΔΝΤ στο ΔΣ του για πρόταση για πρόγραμμα για την Ελλάδα – είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι η διαφορές ΔΝΤ – ΕΕ είναι μόνο στην ανάπτυξη στο απώτατο μέλλον και σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος και η επενδυτική δυναμική με κοινοτικά κονδύλια και επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση.

Εξήγησε ότι η Κομισιόν μπορεί να εξετάσει ένα πρόγραμμα συνδυαστικών κονδυλίων και επενδυτικών προσπαθειών για να βελτιώσει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας. Τόνισε δε ότι είναι προφανές ότι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ήταν παντελώς άχρηστο για αυτό το σκοπό.

Επεσήμανε δε, ότι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι για μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, για το τι θα συμβεί ή όχι στο μέλλον με την ανάπτυξη και τα επιτόκια: «διανοητικά φιλόδοξες, αλλά πρακτικά και τεχνικά αμφίβολες και αμφίβολο αν θα υιοθετηθεί κάποια από αυτές», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η ατζέντα του Eurogroup

H συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ανασκόπηση της λειτουργίας του μηχανισμού αναδιάρθρωσης τραπεζών, με εισηγήσεις της Ντ.Νουί, του SSM και της Κομισιόν, κυρίως γύρω από το τι έχει τις τελευταίες εβδομάδες συμβεί με μια σειρά από Ισπανικές τράπεζες και την ιταλική Monte Paschi di Sienna. Η γενική θέση είναι πως το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί.

Οι 19 Υπουργοί θα συζητήσουν στη συνέχεια γύρω από τη θεματική ατζέντα «Aπασχόληση και Ανάπτυξη», σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες και τα φορολογικά συστήματα.

Το Eurogroup θα εξετάσει πως οι σχετικές πολιτικές μπορούν να υλοποιηθούν σε καθεστώς ελαχιστοποιημένων δημοσιονομικών περιθωρίων. Δεν θα ληφθούν αποφάσεις, θα γίνει όμως ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Αμέσως μετά οι 19 θα εξετάσουν την ανάλυση του «άρθρου 4» για την κατάσταση των οικονομιών στην ευρωζώνη, μετά από εισήγηση στελεχών του ΔΝΤ. Η γενική θέση της έκθεσης του ΔΝΤ είναι θετική για την ευρωζώνη προειδοποιώντας για χρήση των δημοσιονομικών περιθωρίων για στήριξη της ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα με συστάσεις προς τις χώρες με υψηλό χρέος να το μειώσουν.

Επιπλέον, το ΔΝΤ θα κάνει συστάσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και την επιδιόρθωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Το ΔΝΤ θα τοποθετηθεί και επί της αρχιτεκτονικής της τραπεζικής ένωσης, αλλά και των μηχανισμών αναδιάρθρωσης, με έμφαση στο συντονισμό και το ποιος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.


Το ανάρτησα από http://neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια: