Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ: ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ


Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να είναι πλέον και επισήμως τρίτη δύναμη στη Βουλή, όμως οι βλέψεις της δεν είναι δυνατόν να σταματούν εκεί.


Αντιθέτως, με βάση και τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία της και τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τη γενικότερη τάση που υπάρχει στην κοινωνία, στοχεύει σε ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σύστημα.
του Αιμίλιου Περδικάρη
 
Με άλλα λόγια, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών την φέρνει όλο και πιο ψηλά και σταδιακά η πολιτική της απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάδειξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μοναδικό αυθεντικό εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς αρχίζει να δρέπει καρπούς. Κοινό μυστικό μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως αν συνεχιστεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν παρά στόχος να γίνει η δεύτερη θέση στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Απόδειξη γι’ αυτό, σύμφωνα και με τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι ο εκνευρισμός που υπάρχει σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν διστάζει να προχωρεί ακόμη και σε ετερόκλητες συμμαχίες με την καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, αυτό φαίνεται μάλλον να διευκολύνει τη στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «τελειώνει» με τα διλήμματα προς τα πού θα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, δυναμώνοντας αντίστοιχα το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί».

Γίνεται άλλωστε ξεκάθαρο ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ θεωρεί ότι η λεγόμενη «συμφωνία αλήθειας» της ΝΔ δεν είναι παρά μια «συμφωνία μισής αλήθειας», όπως λένε, κρατώντας έτσι τακτική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με αποτέλεσμα έτσι να διαψεύδονται στην πράξη όσοι έβλεπαν ότι μπορεί να υπάρχει στοίχιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ενώ σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «βαρίδια» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, η απάντηση από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το ίδιο ξεκάθαρη: «Βαρίδια υπάρχουν μόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Προς τούτο, ο δρόμος προς το συνέδριο του Ιουνίου αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θετικές εκπλήξεις, δεδομένου ότι σαλπίζει προσκλητήριο όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς όσο η συσπείωση ενισχύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γωνίες μεταξύ όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο έχουν αμβλυνθεί και πλέον υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων και στόχων ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τους εκπροσώπους των «Κινήσεων», αφού ο στόχος της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς είναι ενιαίος.

Έτσι, οι εξελίξεις αφήνουν στο περιθώριο τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται και επιμένει σε λογικές «αυτοδιάλυσης», ενώ και η «Ώρα Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη κατανοεί αργά αλλά σταθερά πως είναι μονόδρομος η συνεργασία και η συσπείρωση για τη δημιουργία ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, όπως ήδη πράττουν κινήσεις σαν τους «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη.

Ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο, με την ενθάρρυνση της Φώφης Γεννηματά, το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο θα είναι πολυτασικό και πολυκομματικό, ενώ δεν αμφισβητείται από τους «συμπαίκτες» η παρουσία της στο συγκεκριμένο συνέδριο (αλλά και στις εκλογές) ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης . Φαίνεται οτι η δημοσκοπική πορεία ακύρωσε τα εσωκομματικά «ονειρα» – κύρίως εντός ΠΑΣΟΚ – να θέσουν θέμα εκλογής.

Εντυπωσιακή και ενδεικτική των καταστάσεων ήταν ούτως ή άλλως η χθεσινή συνάντηση νεολαίων στον Κεραμεικό, παρουσία της κυρίας Γεννηματά. Το παρών έδωσαν περίπου 400 άτομα, όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές, γεγονός που καταδεικνύει το ρεύμα που υπάρχει στην κοινωνία υπέρ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη νεολαία, η χθεσινή συγκέντρωση θύμισε κάτι από την εποχή της… παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας του και σίγουρα ήταν η πλέον πολυπληθής και ενθουσιώδης μάζωξη νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική (και όχι μόνο) το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάτι που συνιστά άλλη μία κρίσιμη και σημαντική ποιοτική διαφορά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Το ανάρτησα από http://thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: