Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΤΟ ΌΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΩΡΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΈΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.

Συνέντευξη

Φώφης Γεννηματά


Προέδρου του

 ΠΑΣΟΚ


στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»


και τον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα


Κυρία Γεννηματά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το ερώτημα που απασχολεί όλους τους Έλληνες. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της Ελληνικής κρίσης;

Υπάρχει. Το ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η χώρα. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Αρκεί να αφήσουμε πίσω μας αντιλήψεις,

ιδεοληψίες, νοοτροπία του χθες. Εμείς λέμε πολύ απλά στον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αναπτυξιακή έκρηξη που χρειάζεται ο τόπος. Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη ώστε να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Πρέπει να σπάσει το γνωστό μοτίβο , όπου ο πρώτος λέει ΝΑΙ σε όλα και ο δεύτερος ΟΧΙ σε όλα. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τη διαμόρφωση Εθνικής Γραμμής βασισμένη στο δίπτυχο Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας.
Για μας μπορεί να διαμορφωθεί ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ με τρεις στόχους:

  • Πρώτον: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
  • Δεύτερον: Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.
  • Τρίτον: Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.
Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί ένα σύγχρονο κράτος στήριγμα της υγιούς επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας πλούτου που η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ. Γιατί μόνο έτσι μπορείς αποτελεσματικά να στηρίξεις και τους πιο αδύναμους, με το κοινωνικό κράτος και όχι με τα συσσίτια. Πιστεύουμε και θα επιδιώξουμε την προκοπή της μεσαίας τάξης και όχι τη φτωχοποίηση της. Αυτή η πρόταση μας έχει ένθερμο ακροατήριο όπου κι αν έχω πάει ,με τις περιοδείες που κάνω σε όλη την Ελλάδα.

Εκλογές πότε βλέπετε;

Ο ρόλος μου δεν είναι να μαντεύω αλλά να προτείνω και να προλαβαίνω. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχωρά απομονωμένη κοινωνικά και πολιτικά. Είναι παγιδευμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής της και στις αντιφάσεις της. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σίγουρα, αργά ή γρήγορα, σε εξελίξεις. Με απασχολεί πως δεν θα χάνεται κρίσιμος χρόνος για τη χώρα κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση. Αλλά και πως μετά από τις εκλογές όποτε και αν γίνουν, η χώρα θα έχει μια άλλου τύπου ισχυρή κυβέρνηση που θα εκφράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τη θέληση των πολιτών για συνεργασία. Πως όλοι μαζί θα σπάσουμε με συνεννόηση, σχέδιο και σκληρή δουλειά αυτό το φαύλο κύκλο των ψεμάτων, των υποσχέσεων και των «σωτήρων» μίας χρήσεως που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη 6 χρόνια τώρα.


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη τη ΝΔ. Θα κάνετε κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη;

Κυβέρνηση διεξόδου από την κρίση χωρίς τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων δεν υπάρχει. Δε θα ανακυκλώσουμε την κρίση άλλη μια φορά. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να γίνει άλλος ένας Τσίπρας ας ψάξει αλλού για δεκανίκι τύπου Καμένου.


Συμφωνείτε με όσους μιλούν για συνωμοσία Τσίπρα- Καραμανλή; Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα νέο βρώμικο 89′;


Μακριά από εμάς κάθε συζήτηση περί συνωμοσιών. Αρκετά πλήρωσε η χώρα την συνωμοσιολογία και τα σενάρια που χρησιμοποίησαν για να φανατίσουν , εξοργίσουν και να διχάσουν την κοινωνία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δυνάμεις στην αλήστου μνήμης αντιμνημονιακή τους εποχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε και ..αφελείς.
Χωριό που φαίνεται …κολαούζο δεν θέλει.
Είναι σχεδόν απροκάλυπτη η αγαστή ετερόκλητη συνεργασία που υφαίνει διαρκώς έναν ιστό που απλώνεται σε ευρύ φάσμα της δημόσιας ζωής. Στην κυβέρνηση, στο κράτος, στη δικαιοσύνη, στην οικονομία. Μια συνεργασία που θεμελιώθηκε στην ομερτά για την δημοσιονομική καταστροφή την περίοδο 2004-2009. Ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής , έχει επιλέξει την απόλυτη σιωπή. Και αφήνει τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να κάνουν τη… δουλειά. Ένας εκών, ο άλλος άκων δεν έχει σημασία...


Πως κρίνετε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα των καταλήψεων, των συλλήψεων τρομοκρατών ή τα περί αποκαθήλωσης του κράτους της.. Φρειδερίκης;

Εξοργιστικές και ανιστόρητες. Ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν στην Ελλάδα πως οικοδομήθηκε το κράτος πρόνοιας από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με δομές και έργα σε όλη την χώρα που αγκάλιασαν όσους είχαν πραγματικά ανάγκη. Πολύ επικίνδυνες δε οι δηλώσεις στελεχών περί αλληλεγγύης σε ανθρώπους που έχουν «παραβεί το νόμο». Αποσιωπούν το ζήτημα της τρομοκρατίας που κόστισε ,στη μεταπολίτευση στην Ελλάδα και στους Έλληνες ακριβά. Βέβαια μέσα στο γενικό αλαλούμ διακρίνει εύκολα κανείς και την πολιτική κουτοπονηριά. Λένε και καμιά ανοησία παραπάνω όχι για να περνά η ώρα αλλά για να αθροίζουν ακροατήρια και να θυμίζουν το πάλαι ποτέ «αριστερό» παρελθόν τους. Νομίζουν ότι μπορείς να πετσοκόβεις το ΕΚΑΣ και μετά με ένα δήθεν αριστερό τσιτάτο της πλάκας να …. ρεφάρεις.
Το χειρότερο όμως είναι ότι στάζουν το δηλητήριο ενός νέου εθνικού διχασμού. Δεν διστάζουν οι πολιτικά ανόητοι να ξύσουν πληγές που η χώρα και η κοινωνία μας κατάφερε να επουλώσει πριν από δεκαετίες. Όμως με αυτά δεν παίζουμε! Η εθνική συμφιλίωση είναι η πιο σημαντική κατάκτηση της μεταπολίτευσης και θα την περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.


Η περίοδος των … αρραβώνων στην Κεντροαριστερά είπατε τελειώνει τον Σεπτέμβριο… «Κουφέτα» θα φάμε;

Ναι. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι ένα καθαρό και δυνατό «ναι». Όσο δε με αφορά, δεδομένου ότι ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια με την πρωτοβουλία που πήρα, θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου. Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροαριστεράς και να παρουσιάσουμε ξανά μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
Είμαστε αποφασισμένοι. Ανοίγουμε τις πόρτες σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τους καλούμε σε μία μεγάλη ισότιμη και ειλικρινή συνάντηση με ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες, με διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, με μια νέα αντίληψη που δεν θα ακυρώνει τις ιστορικές επιτυχίες της μεταπολίτευσης και θα συνεκτιμά τα αίτια της κρίσης.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και γι αυτό οι πολιτικοί μας «φίλοι και εχθροί» τρέμουν αυτό το ενδεχόμενο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν το διάλογο και τη προσπάθεια.


Πότε και πως θα γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού;


Είναι σημαντικό ότι έχουμε φτάσει ως εδώ. Έχουμε όλοι ήδη συμφωνήσει και δεσμευθεί να προχωρήσουμε σε ανοικτή εκλογική διαδικασία που θα απευθύνεται σε όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες για την ανάδειξη, όχι αρχηγού, αλλά επικεφαλής της κοινής μας προσπάθειας. Μένει να συμφωνήσουμε τα βήματα, τον οδικό χάρτη. Το νέο γεννιέται, δεν εκβιάζεται, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ιστορία του καθενός. Το τέλος του Φθινοπώρου είναι και το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος.


Για όσους έτρεξαν για οφίτσια στο ΣΥΡΙΖΑ έχετε τοποθετηθεί. Υπάρχουν όμως και αρκετά στελέχη που πήραν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και έγιναν πιο… οικουμενικά. Είναι ευπρόσδεκτοι στο νέο ξεκίνημα;

Πράγματι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής και πολιτικής συνύπαρξης με όσους πρώην βουλευτές, υπουργούς με χυδαίο καιροσκοπισμό αναζήτησαν θώκους στο νέο καθεστώς πυροβολώντας την παράταξη τους στην πιο δύσκολη της ώρα.
Αυτοί δεν είναι θύματα, είναι θύτες, μέρος αυτής της μεγάλης πολιτικής απάτης που έπαιξε με τις ελπίδες και τον πόνο των απλών ανθρώπων. Οι απλοί πολίτες είναι τα πραγματικά θύματα παραπλάνησης και εμπαιγμού, που πίστεψαν τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν τώρα τη ζωή τους να χάνεται. Η επιλογή αδρανοποίησης και αποστασιοποίησης αρκετών κορυφαίων στελεχών επίσης δεν συνιστά παράδειγμα συνέπειας, αξιοπιστίας ή ανιδιοτέλειας. Όμως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν είχαν όλοι ούτε τα ίδια κίνητρα ούτε τις ίδιες στοχεύσεις.
Εμείς κάνουμε τώρα μια νέα αρχή, παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση επανένταξης και συμμετοχής για όποιο πρόσωπο ή συλλογικότητα του χώρου της δημοκρατικής παράταξης πραγματικά το επιθυμεί. Χωρίς άλλες χρονοτριβές και προσχηματικές δικαιολογίες. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προχωρήσουμε με τους παρόντες. Τώρα είναι η ώρα.


Κυρία Γεννηματά κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Είναι τελικά η δημοκρατική παράταξη ο μουντζούρης της Μεταπολίτευσης;


Το ΠΑΣΟΚ κατασυκοφαντήθηκε για να στηθούν πολιτικές καριέρες. Δεχθήκαμε λυσσαλέα επίθεση από πολλούς και από πολλές πλευρές. Άλλοι προσπάθησαν να κρύψουν τις ευθύνες τους και άλλοι την ανεπάρκεια τους. Στην περίοδο της κρίσης τα ψέματα κυριάρχησαν. Η προσπάθεια εξαπάτησης του Ελληνικού λαού είναι συντονισμένη.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι κατάφεραν να μειώσουν την επιρροή του ΠΑΣΟΚ .Το πρόβλημα είναι πως για να το πετύχουν αυτό προσπάθησαν να διαγράψουν όλα τα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης, της καλύτερης μεταπολεμικής περιόδου για την Ελλάδα.
Η εθνική συμφιλίωση, η αναδιανομή υπέρ των αδύναμων, το κοινωνικό κράτος, τα έργα υποδομής και η ένταξη στην ευρωζώνη υπήρξαν οι βάσεις της προκοπής του τόπου. Αν ρωτήσεις σήμερα τους παλιότερους, πότε ζούσαν καλύτερα η απάντηση είναι μία «οι Έλληνες έζησαν καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ». Και δεν έζησαν καλύτερα σε βάρος των παιδιών τους όπως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν. Γι αυτό απευθύνομαι στους νέους, η δημοκρατική παράταξη ήξερε πάντα να κρατά γερά το τιμόνι της χώρας και διαχρονικά να την οδηγεί με ασφάλεια. Γι αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθεί όλη η περίοδος που η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρώ. Για να τελειώνουμε με τα ψέματα.
Εμείς έχουμε κάνει σκληρή αυτοκριτική, φτάσαμε στο αυτομαστίγωμα. Αλλά είμαστε οι μόνοι. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούν να μιλήσουν για τον εκτροχιασμό της οικονομίας το 2004-2009 ούτε για το τι συνέβη το 2015 και οδηγηθήκαμε στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο. Αυτός ο φόβος, αυτή η πολιτική δειλία τους ενώνει σε μια ένοχη συμφωνία σιωπής. Το είδατε και πρόσφατα στη Βουλή, πως σε αγαστή σύμπνοια και κοινό μέτωπο Τσίπρας και Μητσοτάκης αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά την πρόταση μας για διερεύνηση των όσων έγιναν όλη τη περίοδο από το 2001 μέχρι σήμερα.
Η μάχη που δίνουμε σήμερα ως παράταξη αλλά και ως χώρα ξεκινάει από την σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση του χθες ώστε να χτίσουμε το αύριο σε γερά θεμέλια. Στηριζόμαστε σε μια νέα σχέση ειλικρίνειας κι εμπιστοσύνης. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τους νέους στην πρώτη γραμμή. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν δικαίωμα να μουντζουρώσουν την εικόνα της χώρας και τις ζωές όλων μας
Ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης. Από εδώ και πέρα η παράταξη θα πάρει τη θέση που της αξίζει. Μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα.


Ανδρέας- Σημίτης- Γιώργος- Βενιζέλος… Μια αλληλουχία «δύσκολων» σχέσεων. Αισθάνεστε το ίδιο;

Με την αναφορά σας στους Προέδρους του κινήματος μου φέρνετε στο νου τη συνέχεια και τη διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης. Παρά τα λάθη και τα προβλήματα, το αποτύπωμα είναι τελικά θετικό. Δεν στέκομαι στις δυσκολίες σχέσεων. Όλοι έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το μεγάλο έργο που έγινε και να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος. Σέβομαι την ιστορία του πολιτικού μας χώρου, τιμώ την προσφορά όλων αλλά το αίτημα σήμερα των δημοκρατικών πολιτών είναι να αναμετρηθούμε με το αύριο και όχι με το χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: