Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΑΘΩΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά πλειοψηφία.


Νωρίτερα το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώος για την κατηγορία της απιστίας αλλά ένοχος για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου.

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απεδείχθει ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την (πολύ σοβαρή) κατηγορία της απιστίας.

Τι έγινε στη δίκη
 

Έπειτα από λίγες συνεδριάσεις, καθώς οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αλλά και υπεράσπισης δεν ήταν πολλοί, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως «δράστης» απόπειρας απιστίας αλλά και νόθευσης εγγράφου, αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει ενοχή και για τα δύο αδικήματα

Σημειωτέον ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα, υποστηρίζοντας ότι κανένας άλλος πλην του ίδιου δεν είχε κίνητρο να σβήσει τα ονόματα των συγγενών του.

Είτε για να τους προσκομίσει οικονομικό όφελος, είτε για να μην βλάψει το δικό του πολιτικό προφίλ, αφού ως υπουργός του μνημονίου θα αποκαλυπτόταν, ότι οι δικοί του άνθρωποι είχαν χρήματα στην ελβετική τράπεζα, την στιγμή που εκείνος έκανε συνεχείς περικοπές και έπαιρνε σκληρά για τους πολίτες μέτρα…

Η εισαγγελέας ήταν κατηγορηματική, πως τα ονόματα σβήστηκαν από τον υπολογιστή του υπουργού Οικονομικών και πως ούτε ο Γ. Διώτης, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κίνητρο να προβούν σε μία τέτοια πράξη. Όσο για την απόπειρα απιστίας, η κ. Ξένη Δημητρίου είχε την άποψη ότι και αυτό το αδίκημα διεπράχθη αφού η λίστα έμεινε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έδωσε εντολή για περαιτέρω έλεγχο, ως όφειλε, λόγω της ιδιότητάς του ως Υπουργός.

Τι υποστήριξαν οι συνήγοροί του

Από την πλευρά του ο Γιώργου Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του δηλώνοντας, ότι δεν έκανε ο ίδιος την διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του και πως πάλεψε με νύχια και με δόντια, όσο ήταν Υπουργός, προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή. 


Οι συνήγοροί του στάθηκαν στις αμφιβολίες που έχει γεννήσει το γεγονός ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι, που του είχε δώσει ο κατηγορούμενος από το περιεχόμενο του οποίου θα μπορούσαμε να δούμε εάν είχε 2059 ή 2062 ονόματα, δηλαδή θα μπορούσαμε να δούμε εάν ο Παπακωνσταντίνου το είχε δώσει στον Διώτη με διαγραφή των ονομάτων ή «γεμάτο» όπως δηλαδή ήρθε την δεύτερη φορά από την Γαλλία.

Στάθηκαν ακόμη στο γεγονός ότι από την πραγματογνωμοσύνη που έγινε στα USB αλλά και στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών δεν κατέστη δυνατόν να φανε, ποιος πάτησε το πλήκτρο delete στους συγγενείς του Γ. Παπακωντνανίνου.

Έθεσαν ακόμη και το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων, αντιτασσόμενοι σε αυτό που είπε ο Αρειος Πάγος. Οτι δηλαδή η Βουλή της μίας ημέρας δεν μπορεί να λογιστεί ως σύνοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: