Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ»



«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες» είπε ενώπιων του ειδικού δικαστηρίου ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

«Καλώς. Καθίστε και να αισθάνεστε άνετα» του απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι προτίθεται να καλέσει έναν μάρτυρα τον οποίο όμως δεν κατονόμασε γιατί όπως είπε δεν το γνωρίζει ακόμα.

Την κλήτευση συγκεκριμένων μαρτύρων ζήτησε από το Δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Η εισαγγελέας ζήτησε συγκεκριμένα να κληθούν ο τότε υπεύθυνος της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Καρασμάνης, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, ο προκάτοχός του Ιωάννης Διώτης, καθώς και οι κ. Στασινόπουλος και Πιτένη που όπως είπε η εισαγγελέας «συμμετείχαν στην διακίνηση του CD».

Επί του αιτήματος το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, ενώ ο πρόεδρος σχολίασε ότι «ο μόνος που φαίνεται να έχει εμπλακεί στη διαδικασία είναι ο κ. Διώτης».

Αυτή τη στιγμή καταθέτει ο πρώτος μάρτυρας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου κ. Μασίνας.

Η δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκίνησε στις 9 το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την δίκη Κοσκωτά, το Ειδικό Δικαστήριο συνεδριάζει και πάλι προκειμένου να κρίνει τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι απάλειψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων προκειμένου να αποτρέψει τον φορολογικό έλεγχο σε βάρος τους αλλά και να αποφύγει να βλάψει την πολιτική εικόνα του.

Οι συγγενείς του πρώην υπουργού που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση -η εξαδέλφη του κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της κ. Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του Μαρίνας κ. Ανδρέας Ρωσσώνης- δεν θα καθίσουν στο εδώλιο καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, απαλλάσσονται από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αυτά της πλαστογραφίας και της απιστίας.

Την σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα απαρτίζουν 13 τακτικά μέλη (και έξι αναπληρωματικά) που κληρώθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αρχαιότερο εκ των αρεοπαγιτών κ. Νικόλαο Πάσσο.

Εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Μπομπόλη. Το δικαστήριο απαρτίζεται αναλυτικά από τους εξής: κ. Κωνσταντίνο Τσόλα, κυρία Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, κ. Αντώνη Ζευγώλη, κ. Δημήτρη Κόμη, κ. Αργύρη Σταυράκη, κ. Δημήτρη Κράνη (Αρειος Πάγος), καθώς και κυρία Ταξιαρχία Κόμβου, κ. Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, κυρία Μαρίνα Παπαδοπούλου, κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κ. Δημοσθένη Πετρούλια (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Οι μάρτυρες

Μεταξύ των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν είναι διαφορά «ηχηρά» ονόματα της δημόσιας ζωής όπως ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Δημήτρης Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Απόστολος Δελτσίδης, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ, η κυρία Χρυσή Χατζή, πρώην διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, σύμβουλος σε θέματα Πληροφορικής, και η κυρία Σοφία Ρίτσου, σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου.


Tο ανάρτησα από http://www.dionolympos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: