Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Σε ηλικία 95 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή μία ιστορική προσωπικότητα του ΠΑΣΟΚ, ο στενός συνεργάτης του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στην Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα.

Γεννημένος το 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, έμεινε πιστός μέχρι τέλους στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπηρετώντας σε όποια θέση του επιφύλασσε από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 1985, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη.

«Ένας έντιμος πολιτικός και μαχητικός υπερασπιστής των εθνικών μας δικαίων, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έφυγε από κοντά μας. Ως φίλος και συμπατριώτης του, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου», ανέφερε για το θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε:

«Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής πολιτικής . Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού. Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στο γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».


Το ανάρτησα από http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: