Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ


Ανακοινώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, η συγκρότηση της νέας ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης με την επωνυμία «Δύναμη Ελπίδας - Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα» και επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο και δικηγόρο Αλέξη Σωτηρόπουλο.

Την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, που κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, συνυπογράφουν 150 πολίτες Βύρωνα, μεταξύ των οποίων, οι επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι Κατίνα Ζούκα και Λευτέρης Τριανταφύλλου, που θα αποτελούν μαζί με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο και τη δημοτική της ομάδα. Οι τρεις ανωτέρω δημοτικοί σύμβουλοι ανακοίνωσαν συγχρόνως την αποχώρησή τους από τη δημοτική ομάδα της παράταξης «Βύρωνας : Καθαρή Επιλογή».

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και άλλων υποστηρικτών της κίνησης αυτής, η οποία με την ιδρυτική της διακήρυξη απευθύνει κάλεσμα σ` όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται για τον Βύρωνα να συμμετάσχουν, χωρίς περιχαρακώσεις σε λογικές και διαιρέσεις του παρελθόντος, στη συλλογική προσπάθεια που ξεκινά για την ανατροπή της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας και την αλλαγή της πόλης μας.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή, πολύπλευρη και οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Μια κρίση που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Κατακτήσεις δεκαετιών ανατρέπονται, η κοινωνική συνοχή διαλύεται, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί δοκιμάζονται.



Από την κρίση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, δε μπορούσε να βγει αλώβητος και ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένας θεσμός λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατικού ελέγχου που οι αιρετοί εκπρόσωποι του έχουν κατά κανόνα –τουλάχιστον στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης - αδιαμεσολάβητη σχέση με τους εκλογείς.

Ενός θεσμού που από τη φύση του ως εκ τούτου οφείλει να στέκεται δίπλα στον πολίτη και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή, προβάλλοντας μία κοινωνία αλληλεγγύης. Αλλά και ενός θεσμού που, δυστυχώς, πολλές φορές εγκατέλειψε το ρόλο και την αποστολή του.

Αντί να υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μετατράπηκε σε απλό διεκπεραιωτή κεντρικών πολιτικών αποφάσεων. Αντί να επικεντρώνεται στην ουσία της πολιτικής που είναι ο άνθρωπος, ενέδωσε στις σειρήνες των δημοσίων σχέσεων και των έργων βιτρίνας. Αντί να πρωτοπορεί με δράσεις και νέες ιδέες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, βάλτωσε σε πρακτικές του παρελθόντος που χαρακτηρίζονται από αδράνεια ενώπιον των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, αδιαφανή διαχείριση και αποφυγή σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα. Έχει ενδώσει στις σειρήνες της πολιτικής των δημοσίων σχέσεων και των έργων βιτρίνας.

Ο Δήμος μας, ο Δήμος Βύρωνα, δημιουργήθηκε από τις στάχτες μίας εθνικής καταστροφής. Ήταν έργο απλών ανθρώπων, που μόχθησαν πολύ και κατάφεραν να ιδρύσουν και να μας παραδώσουν μία πόλη με πρόσωπο ανθρώπινο, με γειτονιές φιλικές, με υπηρεσίες οργανωμένες, με οικονομικά νοικοκυρεμένα και με όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα βρίσκεται σε μία γκρίζα ζώνη, βιώνει μία γκρίζα πραγματικότητα. Βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ως αποτέλεσμα, τόσο των κεντρικών οικονομικών κατευθύνσεων και πολιτικών, όσο και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Βιώνει και αυτός μία βαθιά κρίση που τον εμποδίζει να φανεί αντάξιος των παραδόσεων των πολιτών του και των αναγκών των καιρών μας και να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες του.

Ο Δήμος μας διοικείται με βάση ένα μοντέλο, που αδυνατεί να απαντήσει στις ανάγκες που επιβάλλουν η εποχή μας, η οικονομική συγκυρία και το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση. Αδυνατεί να παρέμβει καίρια και αποφασιστικά σε θετική κατεύθυνση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του και, ιδίως, να στηρίξει αποτελεσματικά τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κυρίαρχη ατμόσφαιρα της απογοήτευσης και του φόβου για το μέλλον, εξαιτίας της βίαιης αλλαγής του τρόπου ζωής μας και της υποβάθμισης της ποιότητάς της, της διάρρηξης κοινωνικών δεσμών και της κατάλυσης θεσμών και διαδικασιών προστατευτικών για τους ασθενέστερους έχει οδηγήσει αρκετούς συμπολίτες μας στη μοιρολατρική αποδοχή ότι τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο και σε τοπικό επίπεδο.

Καιρός να τα αλλάξουμε όλα αυτά!
Ήλθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα!
Ήλθε η ώρα να ανθίσει ξανά η ελπίδα!
Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε!

Η Αγάπη μας για την πόλη μας και η Πίστη μας ότι:

-- μία άλλη πολιτική είναι εφικτή,
υπάρχουν λύσεις για την πόλη μας,
-- ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών,
-- οι στιγμές είναι κρίσιμες, αλλά και καθοριστικές για την κατεύθυνση που θα δοθεί για τα επόμενα χρόνια και
-- τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί,

μας οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση μίας νέας δημοτικής παράταξης με ορίζοντα το αύριο.

Προχωρούμε στη συγκρότηση ενός δημοκρατικού, προοδευτικού, συμμετοχικού, συλλογικού και ριζοσπαστικού φορέα, ο οποίος χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, χωρίς μηχανισμούς, ενεργώντας πέρα και πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές και επιδιώξεις, θα κινητοποιήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις, που μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της πόλης μας μακριά από χίμαιρες ή συμβιβασμούς. Ενός φορέα που θα βοηθήσει να ανοίξουμε μέσα από ρήξεις, τομές και υπερπηδώντας εμπόδια και κατεστημένες αντιλήψεις το δρόμο για έναν καλύτερο Βύρωνα, για την προώθηση των λύσεων που ταλανίζουν την πόλη μας, για τον Βύρωνα που μας αξίζει.

Το όραμα μας είναι μία κοινωνία που θα ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον κοινωνικό έλεγχο. Θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου, μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, καλύτερη παιδεία και προοπτικές για το μέλλον των παιδιών μας και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μας σε συνδυασμό με την υπεύθυνη ανάπτυξη.

Η Αξιοπρέπεια, η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελούν κατευθυντήρια αρχή για κάθε ενέργειά μας. Η Διαφάνεια και η Αξιοκρατία είναι για εμάς απαράβατοι όροι για την εύρυθμη λειτουργία κάθε δημόσιου τομέα και την υπέρβαση παθογενειών του παρελθόντος.

Σεβόμενοι τις διακριτές ιδεολογίες και θεωρητικές διαφορές όλων των συμμετεχόντων σ` αυτήν την προσπάθεια, πιστεύουμε ότι χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συστράτευση δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων μας, αλλά και ότι οι μικρές και μεγάλες ρήξεις είναι συγχρόνως απαραίτητες για να προχωρήσουμε μπροστά και να ανατρέψουμε λογικές και πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν την κοινωνία μας σε κρίση και την κρατούν δέσμια σ` αυτήν.

Γνωρίζουμε ότι η πορεία αυτή δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος είναι δύσβατος και γεμάτος εμπόδια. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να τα υπερβούμε και να κάνουμε πράξη το όραμά μας.

Δεν επιθυμούμε και δεν προτιθέμεθα να αντιγράψουμε μοντέλα και προγράμματα δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων του παρελθόντος.

Μας ενδιαφέρει η κοινωνία και όχι η επικοινωνία.

Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε το νέο μέσα από διαχρονικές αρχές και αξίες, που αποσαφηνίζουν το στίγμα μας.

Επιδιώκουμε την ανατροπή του κατεστημένου συστήματος και των κυρίαρχων νοοτροπιών στο Δήμο Βύρωνα, την μεταρρύθμιση των δομών του και τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του προς όφελος του δημότη. Επιδιώκουμε και επιζητούμε τη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων.

-- Πιστεύουμε σε μία σύγχρονη, αποτελεσματική και συνάμα προοδευτική και οραματική διοίκηση του Δήμου.
-- Πιστεύουμε στη αξιοκρατική στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του.
-- Πιστεύουμε στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των εντίμων και δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και, ιδίως, των νέων, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Ήλθε η ώρα να καταργηθεί, επιτέλους, κάθε μορφής πελατειακό κατάλοιπο.

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των πληττομένων βάναυσα από την κρίση συμπολιτών μας.

Η προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων, των εργαζομένων, των ανέργων, των ανύπαντρων μητέρων, των χαμηλοσυνταξιούχων ηλικιωμένων, των εξαρτημένων συμπολιτών μας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των στερουμένων ασφάλειας και περίθαλψης, πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρωταρχική υποχρέωση για έναν ΟΤΑ.

Η ενίσχυση των προνοιακών δομών, προγραμμάτων και δράσεων του Δήμου και κάθε αντίστοιχης πρωτοβουλίας που στοχεύουν στην προστασία των ανωτέρω προσώπων σ` αυτούς τους χαλεπούς καιρούς αποτελεί για εμάς πρώτιστη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Γνωρίζοντας ότι οι πόροι για τη τοπική αυτοδιοίκηση και, ιδίως, για τις προνοιακές δομές της συρρικνώνονται, είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να παλέψουμε για την αποκατάστασή τους στα επίπεδα που απαιτούνται, αλλά με την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας, την υπέρβαση του παραδοσιακού, αναποτελεσματικού σε αρκετό βαθμό πλέον, τρόπου λειτουργίας του Δήμου και την αναμόρφωση των προτεραιοτήτων του, να στήσουμε ένα δίκτυ κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επιδιώκουμε την ενίσχυση του πρασίνου και των ελευθέρων χώρων αναψυχής και περιπάτου στην πόλη μας με αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου, όπου αυτό απαιτείται, και δέσμευση και απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων στο πλαίσιο των θεσμικών και οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας. Συγχρόνως, θα προτείνουμε και προωθήσουμε λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας, πιέζοντας με κάθε μέσο για την λειτουργική ένταξη αυτής στο δίκτυο του μετρό, την ενίσχυση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς, την αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και νέων υπογείων χώρων στάθμευσης, καθώς και την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων.

Ονειρευόμαστε να καταστήσουμε το Βύρωνα μία πόλη όπου ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα έχουν σημαίνουσα θέση και θα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους νέους του.

Στο πλαίσιο αυτό θα παλέψουμε και θα εργασθούμε για τη δημιουργία νέων χώρων άθλησης σε κάθε γειτονιά, για την αναβάθμιση της δημοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης, για την αξιοποίηση και ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών (Θέατρο Βράχων, Ισιδώρα Ντάνκαν, αθλητικές εγκαταστάσεις Εργάνης κλπ) και των σπουδαίων καλλιτεχνών που διαβιούν στην πόλη μας, ώστε ο Βύρωνας να γίνει μία πόλη του πνεύματος και των γραμμάτων, του πολιτισμού, της τέχνης και του αθλητισμού.

Διεκδικούμε μία σύγχρονη, αποτελεσματική, χρηστή και συνάμα προοδευτική και οραματική διοίκηση του Δήμου, που – πέρα από την αυτονόητη διεκδίκηση της αλλαγής στο σημερινό σύστημα διαχείρισης των φορολογικών εσόδων – θα συνδυάζει την εξυγίανση των οικονομικών του, την έντιμη διαχείριση, τη διαφάνεια στη λειτουργία του και την αξιοποίηση όλων των ανθρωπίνων και υλικών δυνάμεων που διαθέτει με την ανάπτυξη και μία ανθρωποκεντρική πολιτική. Θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ενεργό και δημιουργική συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και κατά συνέπεια στη χάραξη της πολιτικής του που διαγράφεται μέσα απ` αυτόν.

Δεν θα υποσχεθούμε την άμεση λύση όλων των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες στο Βύρωνα και αναδεικνύει ακόμη εντονότερα η κρίση. Θα προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις με βάση τις αρχές και τις αξίες που προδιαγράψαμε.

Δεν θα πούμε συνθήματα. Θα πούμε αλήθειες. Θα καλέσουμε του συνδημότες μας να συναποφασίσουμε και να εφαρμόσουμε μαζί ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού ελέγχου.

Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας, για την θέση νέων στόχων και τη διάνοιξη νέων δρόμων, για να προσπεράσουμε όλους όσους αδιαφόρησαν για την ποιότητα της ζωής μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, αν πιστέψουμε όλοι στις δυνατότητές μας, τις αξίες μας, τον ίδιο μας τον εαυτό, αν πιστέψουμε ότι μία άλλη πολιτική είναι εφικτή και ότι η δύναμη της ελπίδας, της αλλαγής και της δημιουργίας ενυπάρχει μέσα μας και δεν απομένει παρά να ενεργοποιηθεί υπό κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας.

Μπορούμε να καταστήσουμε το Βύρωνα μία πόλη συμβατή με τα οράματά μας, αν απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις των πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι εν προκειμένω πρόκειται για έναν αγώνα για την ίδια τους τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους, για μία πόλη πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο καθαρή, μία πόλη που θα σέβεται τον άνθρωπο και τη ζωή του, μία πόλη στην οποία αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.

Το σήμερα και το αύριο του Βύρωνα είναι υπόθεση όλων μας!
Τον αγώνα αυτό θέλουμε να τον δώσουμε μαζί με όλους όσοι μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, χωρίς περιχαρακώσεις σε λογικές και διαιρέσεις του παρελθόντος.

Σ` αυτόν τον αγώνα, σ` αυτήν την μεγάλη συλλογική προσπάθεια καλούμε όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται για τον Βύρωνα να συμμετάσχουν.


Το ανάρτησα από https://www.facebook.com/pages/Dinami-Elpidas-%CE%94%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CE%95%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82/459816747423607

Δεν υπάρχουν σχόλια: