Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΡΛΑΜΗ ΣΤΟ ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ» στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ τζαμί), που παρουσιάζεται στη Βέροια από τις 9 ως τις 24 Φεβρουαρίου 2013.

Η έκθεση, που ήδη παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Artmuseum Waldviertel στην Αυστρία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει 40 έργα μεγάλων διαστάσεων με τη μορφή του Χριστού του συμπατριώτη μας διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα.


Ο Ευθύμης Βαρλάμης σε μια πρωτότυπη καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά αναδρομή στην ιστορία της τέχνης εντάσσει στους πίνακές του και αποσπάσματα από εικόνες μεγάλων μαστόρων όπως είναι ο Ελ Γκέκο, ο Βελάσκεθ, ο Καραβάτζιο, ή ο Ραφαήλ. Αυτό όμως που παραμένει σταθερό σ’ όλα τα έργα είναι η μορφή του Χριστού που ευλογεί, του αναστάντος Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ.Παντελεήμων αναφέρει στο μήνυμά του:

«Στο διάβα των αιώνων οι περισσότεροι σπουδαίοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το γλυκύτατο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού και άφησαν με το έργο τους πολύτιμη παρακαταθήκη που συνεχίζει να συγκινεί, να εμπνέει και να στηρίζει στην πίστη όλους τους Χριστιανούς.



Σήμερα έρχεται να προστεθεί σε αυτούς και συμπατριώτης μας της διασποράς, ο καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης που με τη συλλογή του “Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ” μας υπενθυμίζει, μέσα από την εικαστική του έμπνευση, ότι στην Ελλάδα της κρίσης η μόνη ελπίδα είναι ο Χριστός.

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας χαίρεται που καταξιωμένοι διεθνώς καλλιτέχνες συνεχίζουν να προσεγγίζουν το πρόσωπο του Κυρίου μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό που είπε ο ίδιος ο Χριστός:” Ουδείς δύναται ελθείν προς με, εάν μη ο Πατήρ ο πέμψας με ελκύσει αυτόν” (Ιω.6,44)».


Δεν υπάρχουν σχόλια: