Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

 Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση

Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή. Μένουν ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ. Μία κάλπη ανά πρόσωπο δέχθηκαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή και ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

13:50 Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) Μέλημα μας πρέπει να είναι η πλήρης αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας. Δεν κατασκευάζουμε ενόχους ή αθώους, δεν έχουμε αρμοδιότητα να παραπέμπουμε για πολιτικές ευθύνες στο ειδικό δικαστήριο επειδή έτσι μας εξυπηρετεί [...] Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες κ. Βενιζέλου αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη ποινικών ευθυνών [...] δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε την πόλωση γιατί αυτή η πόλωση έφερε δεινά στον τόπο

12:40 Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ): Ο στόχος ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, να χτυπηθεί η κυβέρνηση. Και πότε επιχειρείται αυτό; Τώρα, που η χώρας παίρνει ανάσα […] Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει να χυθεί άπλετο φως, όμως το να μετατρέπεις όλο τον πολιτικό κόσμο σε ένα απέραντο ποινικό δικαστήριο, είναι παιχνίδι φτηνό [..] Το ερώτημα είναι απλό και ξεκαθαρο : Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και ο Ευαγ. Βενιζέλος έκαναν ότι ήταν δυνατό για να α πατάξουν τη φοροδιαφυγή; […] Είναι δυνατόν ο άνθρωπος που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία γι’ αυτό να έχει τις ευθύνες που θέλουν να του καταλογίσουν; [..] Δηλώνουμε «τέρμα στη λιστολογία», δεν θα μας απασχολήσει γιατί δεν απασχολεί τους Έλληνες πολίτες.



12:20 Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Την ίδια ώρα που ζητούσαν επιτακτικά από τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα, την ίδια ώρα κρατούσαν καλά κρυμμένο στην ιδιωτική τους κατοχή και γνώση αυτό το αρχείο, «στο μιλητό» […] Υπήρχαν βουλευτές που έκαναν ερωτήσεις [για τη λίστα] και εισέπρατταν ψευδείς απαντήσεις […] Είναι ακόμη ένα ορφανό σκάνδαλο για το οποίο κανείς δεν αναλαμβάνει ούτε καν την πολιτική ευθύνη ή τις συνέπειες του νόμου; Πρωτίστως κρίνεται η ακεραιότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια και ο πατριωτισμός του καθενός από εμάς […] Το πώς θα ψηφίσετε δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι και καθήκον […] Αποδεδειγμένα έδρασαν με ασυδοσία και αίσθημα ακυβερνησίας κυβερνητικά πρόσωπα που προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ […] Όταν τα ίδια πρόσωπα ασκούσαν εξουσία, τα χειροκροτούσατε όρθιοι […] Όταν τα ίδια πρόσωπα έπρεπε να κριθούν από τις επιτροπές της Βουλής, εσείς τα προστατεύσατε [...] Δύο τα ερωτήματα: Γιατί δεν θέλετε να ερευνηθούν όλα τα ζητήματα; Γιατί είστε διατεθειμένοι να προσθέσετε επάξια τους εαυτούς στη λίστα όσων συγκάλυψαν αδικήματα σε βάρους του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος;

12:15 Υπόμνημα Παπαδήμου στον πρόεδρο της Βουλής: Δεν είχα ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ.

12:00 Χρ. Μαρκογιαννάκης (ΝΔ): «Με πολύ σοβαρότητα και σύνεση αποφασίσαμε την πρόταση που θέτουμε στην κρίση του Κοινοβουλίου […]Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις [για ποινικές ευθύνες] του κ. Παπακωνσταντίνου […] Υπήρξε σαφέστατη πλημμέλεια». Αν προκύψουν ενδείξεις για ευθύνες άλλου προσώπου, θα ερευνηθούν, πρόσθεσε.

11:40 Το παρασκήνιο για τις κάλπες: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης είχαν συμφωνήσει από χθες το βράδυ στις τέσσερις κάλπες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό κρατήθηκε «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι να μιλήσει στη Βουλή ο Δημ. Παπαδημούλης, προκειμένου η κυβερνητική πρόταση να κερδίσει τις εντυπώσεις.

11:35 Τέσσερις κάλπες, τέσσερα ψηφοδέλτια συν το λευκό με καταγγελίες ανά πρόσωπο αποδέχεται το προεδρείο της Βουλής.

11:30 Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης ζητά οι βουλευτές να ψηφίζουν σε όλες τις κάλπες.

11:25 Τέσσερις κάλπες με ψηφοδέλτια ανά κατηγορία, δέχθηκε και η ΝΔ, μέσω του εκπροσώπου της Μάκη Βορίδη.

11:15 Τέσσερις κάλπες και ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες απ’ όλους τους Βουλευτές προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα πρότεινε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Τεχνητή ένταση επιδιώκουν χρυσαυγίτες βουλευτές.

11:10 Τέσσερις κάλπες και συζήτηση τεσσάρων ημερών ζητά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που ανήμερα του Αγίου Αντωνίου αναζητά τον … Άγιο Φανούριο!

11:00 Μία κάλπη ανά πρόσωπο, ήτοι 4 κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος, απαντώντας στους επικριτές του με σκληρή γλώσσα.

10:50 Στη Βουλή, σε λίγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγ. Μεϊμαράκη. Με υπόμνημα θα απαντήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

10:40 Θα παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στις δύο ψηφοφορίες και για συμβολικούς λόγους δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία της πρότασης των ΑΝΕΛ που υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή.

10:30 «Το ποτήρι του εξευτελισμού τους θα το πιούνε μόνοι τους μέχρι τέλους», δήλωσε πριν από λίγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του θα μείνει και ψηφίσει σε όλες τις ψηφοφορίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει για τέσσερις κάλπες και μία ψηφοφορία ή τουλάχιστον για μια κάλπη σε μια ψηφοφορία.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση

Νωρίτερα, το matrix24.gr έγραφε:

Συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης, ήδη με την έναρξη της σημερινής συζήτησης όταν και θα τεθεί το ζήτημα της διαδικασίας ψηφοφορίας, δημιουργούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η απόφαση των τριών της συγκυβέρνησης για τη διεξαγωγή τριών διαδοχικών ψηφοφοριών όπου θα τεθούν, κατά σειρά, οι τρεις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων προκαλεί την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και ενστάσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται η κυβερνητική πρόταση είναι απλή: μπορεί να υπάρχει σύμπηξη της διαδικασίας συζήτησης των τριών προτάσεων, ωστόσο αυτές θα τεθούν χωριστά σε ψηφοφορία, όπως δηλαδή θα συνέβαινε εάν έμπαιναν με χρονολογική σειρά προς συζήτηση στη Βουλή. «Άλλωστε», σημειώνουν συνομιλητές του Προέδρου της Βουλής, «οι τρεις προτάσεις, αν και αφορούν την ίδια υπόθεση, ούτε το ίδιο σκεπτικό έχουν ούτε στο ίδιο δια ταύτα καταλήγουν».

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, τον οποίο κάποιοι εμφανίζουν δυσαρεστημένο από τη διαχείριση που έκαναν τα κόμματα στην υπόθεση, δεν αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος το βάρος της εισήγησης για τη διαδικασία κατά τη σημερινή έναρξη της συζήτησης. Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί από τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων, δείγμα της διάθεσης του Προέδρου να «προστατεύσει» το θεσμικό του ρόλο έναντι των όσων ανεκδιήγητων έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Σενάρια αποχώρησης

Η επιλεγείσα διαδικασία μοιάζει να αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο και τρίτο σκέλος της διαδικασίας, δηλαδή από τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτής των Ανεξ. Ελλήνων και της Χρ. Αυγής. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε, μέχρι αργά χθες βράδυ, επίσημη κομματική γραμμή αποχής σε κανένα από τα δύο κόμματα, θεωρείται λίαν πιθανό οι βουλευτές τους, ή κάποιοι εξ αυτών, να επιλέξουν «αυτοβούλως» να ψηφίσουν μόνον κατά τη διαδικασία που αφορά στην κυβερνητική πρόταση για παραπομπή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και όχι σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ή την κοινή Αν.Ελλήνων και Χρυσής Αυγής για τους δύο υπουργούς καθώς και τους πρώην Πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης προκάλεσε την έντονη δυσφορία πολλών βουλευτών ενώ και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπάρχει δυσαρέσκεια ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της κοιν. Ομάδας για το ζήτημα. Το πλέον πιθανό είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να αρνηθούν να αποχωρήσουν, παρά δε το γεγονός ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση να μην ψηφίσουν, επ ουδενί, στην κάλπη των ΑΝΕΛ-Χ.Α. προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν πολιτικά την οργάνωση του Νικ. Μιχαλολιάκου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειαν εφόσον η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρήσει να ελέγξει δια της αποχής την ψήφο των βουλευτών, να αποχωρήσουν οι ίδιοι από την αίθουσα με στόχο την καταγγελία της κυβερνητικής στάσης.

Η διαδικασία… μπάμπουσκα

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 το πρωί σήμερα, με τα διαδικαστικά να κυριαρχούν στο πρώτο μέρος της συζήτησης. Η τελική διαδικασία που θα επιλεγεί θα αποφασισθεί με ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Εφόσον προκριθεί η κυβερνητική πρόταση και δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, γύρω στις 19:00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών. Αρχικά για την κυβερνητική πρόταση με μία κάλπη με το όνομα Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες, μία για τον κ. Παπακωνσταντίνου και άλλη μία για τον Ευ. Βενιζέλου. Και τελευταία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πρόταση ΑΝΕΛ – Χρ. Αυγής με τέσσερις κάλπες, δύο για τους πρώην υπουργούς και άλλες δύο για τους πρώην Πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.


Το ανάρτησα από http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: